
Vedaag hoalt haaln in Ootmarsum: ‘Goed geoefend met nieuw stel paarden’
OOTMARSUM – Vlöggeln in Ootmarsum, paasstaakslepen in Denekamp. Paasgebruiken in Twente staan bol van de rituelen. Maar wist je dat dit ook geldt voor ‘hoalt haaln’ in Ootmarsum? „Het luistert allemaal heel nauw.”
Anne Grundel 16-04-22, 07:00 Laatste update: 16-04-22, 09:16
In hartje Ootmarsum stappen mensen even van hun fiets om een foto te maken van de indrukwekkende stoet die met luid klikkende hoeven ritmisch door de straatjes beweegt. Twee koppels Belgische Strekpaarden, met achter elk koppel een volgeladen kar toeristen, komen rond het middaguur aan op het plein voor de Simon en Judaskerk. Tijd voor een korte pauze. Ze zijn deze ochtend om 10 uur vertrokken vanaf Hoeve Springendal. Twee willekeurige passanten vragen of ze op kunnen stappen? Zij weten niet dat hier een ‘generale repetitie’ wordt gehouden.
Dick Küper (75) zit op de kar met de twee nieuwe paarden, Hennie Steggink (71), ‘maar iedereen kent mij als Hennie van de Kes’, bestuurt het ervaren span Fleur en Milou. Küper: „Aron (14) en Sam (7) zijn niet de jongsten meer, maar ze zijn nog niet zo lang bij ons. Zaterdag gaan ze voor het eerst mee ‘hoalt haaln’. Dan zijn ze in totaal met z’n zessen. Een hele belevenis.”
‘Hoalt haaln’
Wat maakt die belevenis zo speciaal? Küper en Van de Kes kunnen het mooi vertellen. Küper: „Het begint elk jaar met een officiële vraag van de Poaskearls aan de boer. Met drank en sigaren gaan ze op weg naar Walter (Brunninkhuis, eigenaar Hoeve Springendal, red.) of hij paard en wagen beschikbaar wil stellen. Walters vader Jan vond het altijd machtig mooi. Hij is in 2007 overleden na een noodlottig ongeluk, maar Walter neemt het geweldig over. Samen met Hennie, zijn vaders goede vriend, rijdt hij op de derde kar.”
Van de Kes: „Op paaszaterdag vertrekken we vanaf Hoeve Springendal naar Ton Eerdmans, ook wel ‘Toon van Dieks’ genoemd, en zijn zoon Cas. Bij Toon, de tweede vrachtboer, zetten we de boerenkarren erachter en van daaruit rijden we door naar de markt in Ootmarsum. Daar komt ook de eerste vrachtboer erbij, Alfons Aarnink, beter bekend als ‘De Vink’. Je moet je voorstellen dat het hele plein dan vol staat met mensen. Vroeger beklommen de kinderen de karren om zo mee te rijden naar Koningshoek, maar de laatste jaren kan dat niet meer. Verzekeringstechnisch. Niks aan te doen. Wel 200 man loopt vanaf 13 uur mee naar Koningshoek om de kar vol te pakken met hout. Een karwei van zo’n tweeënhalf uur.”
Wachten
„Een uur eerder, om 12 uur, begint de stadsomroeper al met zijn rondgang door het centrum. Hij verschijnt op de Markt met een grote bel en spreekt daar driemaal zijn traditionele uitnodiging uit: ‘All dee met wil goan en poashoalt haal’n, möt um één uur op ‘t Markt wéén’.”
All dee met wil goan en poashoalt haal’n, möt um één uur op ‘t Markt wéén’
Stadsomroeper Ootmarsum
Küper: „Voor de paarden is het een dag waarop ze veel op de proef worden gesteld. We oefenen met rijden over putdeksels, op de ijzeren goot, langs wapperende vlaggen, met verschillende mensen en met rijden zonder rem, want daarover beschikken de boerenkarren niet. Maar we oefenen ook met langdurig stilstaan. Wachten is een belangrijk onderdeel die dag. Let maar op.”
Van de Kes: „Haha, ja. Terwijl de karren worden volgepakt met hout voor het paasvuur – liefst maken ze de kar zo breed mogelijk, want dat maakt de meeste indruk – staan de paarden stil. Met een volle kar trekken we dan naar de paasweide, maar niet zonder twee tussenstops. De eerste is bij café Postelhoek, waar het meegelopen publiek het café induikt.”
Zonsondergang
Küper: „Voor de vrachtboeren staat een uitsmijter klaar. Na de stop trekt de hele karavaan, inclusief de mensen die op de heenweg in het café zijn blijven hangen, verder naar café en cafetaria De Mors. Daar wachten we net zolang tot we de stad in mogen, bij zonsondergang.
En dan breekt een speciaal moment aan. De Poaskearls, onder wiens leiding iedereen vanaf de markt is meegelopen naar Koningshoek, verzamelen zich op een rij achter de laatste wagen en beginnen dan te zingen, precies op het moment dat zij de grens van Oud-Ootmarsum richting Ootmarsum over zijn. Al zingend naar de poasboake. Kippenvel.”
Van de Kes: „Het hout wordt gelost op de paasweide en de Poaskearls trekken samen met iedereen die meegelopen is de stad in. Voor de paarden zit de dag erop. Zij mogen uitrusten, terug naar Walter en Toon van Dieks.”
Hoalt haal’n is voor iedereen
Onder leiding van de Poaskearls vertrekken de drie wagens vanmiddag om 13 uur vanaf de Markt richting Koningshoek. Tegen zonsondergang komen de wagens, zwaar beladen het centrum van Ootmarsum weer binnen. Daar wordt het hout voor het paasvuur, dat al klaar ligt, op de wagens geladen. Tegen zonsondergang komen de wagens, zwaar beladen, Ootmarsum weer binnen. Wie wil kijken is van harte welkom. Wie wil meehelpen ook.
Meer info: ootmarsum-dinkelland.nl
Bron: Tubantia.nl