
Corona breekt zelfs de Twentse paastradities: ‘Geef elkaar de ruimte, vermijd drukte en heanig an’
Pasen is een garantie voor drukte in Ootmarsum. Duizenden bezoekers komen gewoonlijk beide dagen naar het stadje voor die ene, mysterieuze traditie: het vlöggeln met de poaskearls. Maar voor het tweede jaar op rij is dat jaarlijkse gebruik geannuleerd. Vanwege corona. En dat blijft niet zonder gevolgen.
Arjan te Bogt 04-04-21, 07:46
Het wordt – weer – een Pasen zonder de gebruikelijke tradities in Twente. Kerken blijven grotendeels leeg en houden hun vieringen en diensten, net als met Kerstmis, online. In de weilanden rondom Holten zullen vriendengroepen niet tot het laatste moment met hout sleuren, in de hoop het grootste paasvuur van de omgeving te bouwen. En jongeren zullen net als vorig jaar een kleinschalig alternatief moeten verzinnen voor de anders zo populaire party in Bentelo. Met zesduizend mensen hossen in een feesttent, het lijkt inmiddels iets uit een ander tijdperk.about:blank//acdn.adnxs.com/dmp/async_usersync.html
‘Geef elkaar de ruimte’
Eieren eten mag, maar ‘slechts’ met het eigen gezin en hooguit een gast per dag. Een bezoek aan de meubelboulevard moet op afspraak, een pleziertripje naar onze oosterburen wordt door zowel de Nederlandse als Duitse autoriteiten afgeraden. De Veiligheidsregio Twente hoopt dat iedereen corona buiten de deur houdt, door maximaal een bezoeker per dag te verwelkomen. ‘Geef elkaar de ruimte, vermijd drukte en heanig an’, aldus luidt de boodschap.
Het gemis van grootschalige activiteiten wordt gevoeld. Ook in Ootmarsum. In 2020 kon voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog het vlöggeln – waarbij acht jongemannen met hoed op en beige jas aan door de stad trekken, hand in hand en zingend, gevolgd door het ‘gewone’ volk niet worden gevierd. Door corona. En dat is dit jaar niet anders. Het betekent dat er ook geen nieuwe poaskearls worden aangesteld. Weer niet. Een gemis, vinden de poaskearls Matthijs Lammerink en Jurgen Kleine Schaars. Want de vriendschap die zij door deze traditie kregen, die gunnen ze ook andere jongeren uit de stad.
Bron: Tubantia.nl