Wisseling van de wacht

Hennie Bodde stopt als stadsomroeper.

Na 40 jaar trouwe dienst is de 78-jarige Ootmarsummer ermee opgehouden. Maar daarmee komt geen einde aan de langjarige familietraditie. Want zijn zoon Rob (48) neemt zijn functie als stadsomroeper over. Hij zal volgend jaar voor het eerst zijn opwachting maken. Want stadsomroeper is in Ootmarsum een functie van slechts anderhalf uur.

De stadsomroeper komt alleen op paaszaterdag in actie. Dan gaat hij het stadje rond om inwoners en toeristen uit te nodigen om ’s middags mee te gaan met de Ootmarsumse poaskearls om paashout te halen. Op 11 plaatsen houdt hij halt en spreekt dan de volgende tekst uit:

“ Al wel met wil goan en poashoalt haal’n mot om een uur op de Markt ween”.

Het is een mooi onderdeel van een oude traditie die jong en oud oproept een handje te helpen bij het opladen in het natuurgebied Het Springendal van de drie wagens met dennenhout voor het paarvuur.


De laatste oproep van Hennie Bodde

Op Paaszaterdag klonk de laatste oproep van Hennie Bodde als stadsomroeper. De 78-jarige Siepel stopt na 40 jaar als stadsomroeper, die de mensen opriep om mee te gaan. Op 11 plaatsen sprak hij jaarlijks deze zin uit: “Al dee met wil goan hen poashoalt haaln, möt um één uur op ‘t Markt wèèn”. En dat betekent 440 keer in totaal.

Deze functie trekt bij lange na niet de belangstelling van de overige Paastradities in de Siepelstad, maar Bodde was altijd trouw op zijn post. En dat gold ook voor zijn vader en opa, want het is een echte familietraditie om de stadsomroeper van Ootmarsum te zijn. En dat zal de komende jaren ook nog het geval zijn, want zoon Rob, 48 jaar,  neemt volgend jaar de plek van zijn vader in. Hennie Bodde zet er een punt achter om gezondheidsredenen. Hij is erg blij dat zoon Rob deze taak overneemt. “Het blijft in de familie en daarnaast vind ik het geweldig dat deze traditie gecontinueerd wordt en het ook nog eens in de familie blijft. Net als de overige Paastradities, maar ook de functie van de Nachtwacht zijn gebruiken, die we in ons stadje moeten blijven koesteren.”

Deze functie van stadsomroeper is een mooi onderdeel van een oude traditie die jong en oud oproept een handje te helpen bij het opladen in het natuurgebied Het Springendal van de drie wagens met dennenhout voor het paasvuur.  Hennie ontzettend bedankt en Rob veel succes om dit in de komende jaren een vervolg te geven.

Bron: In en om Ootmarsum


Hennie Bodde heeft de functie van stadsomroeper met Pasen overgedragen aan zoon Rob.
Ter gelegenheid daarvan is hem een fotoboek met een reportage van de overdracht op paaszaterdag 2018 overhandigd.