Voorzanger Jan Veldboer geniet volop van intensief Paasweekend

Het is een zonovergoten Paasweekend met zomerse temperaturen. Het zorgde in Ootmarsum, zeker op de zaterdag met het inhalen van het paashout, voor enorm veel belangstelling. “Ik heb het zaterdagavond met eigen ogen mogen zien hoe de wagens het stadje introkken en wat trokken drommen mensen mee naar de Paasweide,” vertelt Jan Veldboer, “Het was echt onvoorstelbaar druk. Natuurlijk is het jammer dat er maar twee van de drie wagens de Poaskampstegge haalden, maar dat was overmacht en de jongens hebben het allemaal keurig opgelost. ”Met die jongens bedoelt Jan Veldboer de acht Poaskearls, die de tradities in goede banen moeten leiden. “En dat lukt hen prima. Ik neem mijn petje er voor af wat ze er allemaal voor gedaan hebben en ik ervaar tijdens alle activiteiten hoe hecht deze groep is geworden. Ook de nieuwelingen, Tim Meijer en Stan Kaptein, vinden het allemaal geweldig wat ze meemaken en passen prima binnen deze groep.”

Ook voor Jan Veldboer zijn het intensieve dagen. Het is niet alleen met Pasen dat hij als voorzanger actief is, maar in de dagen voorafgaande aan het opstandingsfeest houdt hij lezingen om dit oude gebruik te promoten. “Ik ben in Borne, Delden, op camping de Haer en in de Rozenstruik geweest. Het doel is natuurlijk om deze tradities te borgen. Met de stichting Paasgebruiken en vele oud Poaskearls, maar ook zeer betrokken Ootmarsummers zijn we daar natuurlijk al vele jaren mee bezig. Na onze generatie moet er jong bloed zijn om ook over tientallen jaren deze Paasgebruiken in Ootmarsum in stand te houden. Wat dat betreft geniet ik volop bijvoorbeeld van de rondgang om de Wheme, want de groep die dan rondgaat bestaat louter uit mensen, die deze traditie een warm hart toedragen. Ik vind het geweldig om ‘s morgensvroeg nog door de stille straatjes van Ootmarsum te lopen, je komt nagenoeg niemand, terwijl de vogels in deze tijd van het jaar hun lentezang laten horen. Maar ook het vlöggelen verliep respectvol en waardevol. Het was niet echt een lange rij, maar het verliep heel fijn en daar kunnen we met een goed gevoel op terugkijken,” aldus Jan Veldboer.

Op Eerste Paasdag wordt de dag afgesloten met het aansteken van het Paasvuur. Dat gebeurt door de oudste Poaskearl, die ’n boaken ontsteekt nadat de jongste Poaskearls de balen stro onder het dennenhout hebben geplaatst. Het vuur brandde prima door de droge omstandigheden, maar gelukkig hoefde de piketdienst van de plaatselijke brandweer niet in actie te komen, omdat er nagenoeg geen wind te bespeuren viel. “We zijn zeer tevreden over de eerste paar dagen van het Paasweekend. Het is allemaal prima verlopen en we hebben veel positieve reacties mogen ontvangen. De weersomstandigheden waren  natuurlijk perfect. Het is allemaal best wel intensief, maar we worden echt door iedereen gesteund en dat maakt het ook zo fijn om te doen en het feit dat we het met elkaar doen,” besluit de oudste Poaskearl Wouter oude Vrielink.

Foto’s Caspar Kouijzer en Herman Steigstra

Bron: In en om Ootmarsum