Veel belangstelling voor Paasgebruiken in Ootmarsum

Op  de morgen van deze Tweede Paasdag blikt voorzanger Jan Veldboer terug op de Paasgebruiken in Ootmarsum. Hij is net terug van de rondgang om de Weme en straks wachten hem en de Poaskearls de tweede rondgang en het afsluitende vlöggelen. “Ik heb er tot nu toe heel erg van genoten en dat zal vanmiddag niet anders zijn,” aldus de voorzanger. “Het verliep echt geweldig. Dit jaar heel veel deelname en ook over publieke belangstelling hadden we niets te klagen.

De mensen stonden op bepaalde plekken rijen dik langs de route. De deelnemers zongen allemaal goed mee op een hele respectvolle manier. Je merkt toch dat Pasen in Ootmarsum een soort van reünie is en dat het ook verbroedert. Vanmorgen bij de rondgang liepen jongens van 13, 14 jaar mee en dat stemt me toch echt heel blij, want dat is de nieuwe generatie om deze traditie ook in de komende jaren te kunnen blijven volhouden. We hebben ook echt weer een mooie groep Poaskearls, die het geweldig hebben gedaan. Ook andere direct betrokkenen staan altijd klaar om hand – en spandiensten te verlenen, waardoor het allemaal heel goed verliep. Mooi waren ook de nieuwe paasbrieven met een QR-code er op. Ik kijk met heel veel voldoening terug op deze editie en zing vanmiddag weer met veel plezier de beide paasliederen,” besluit voorzanger Jan Veldboer.

Ook het Paasvuur trok opnieuw veel belangstelling. De jongste Poaskearls Coen Voorpostel en Luuk Schepers ontstaken het vuur, waarbij de oudste Poaskearls de aanwijzingen gaven. Er ontstond steeds een gejuich onder de belangstellenden als de nieuwe Poaskearls brandstof op de baoken gooiden. Dan sloegen de vlammen hoog op en werd iedereen nog eens goed verwarmd. Een mooie afsluiting van de Paasgebruiken op Eerste Paasdag.

Vanmiddag, Tweede Paasdag, is er om 15.00 uur de rondgang om de Weme en het afsluitende vlöggelen begint om 17.00 uur op de Almelosestraat.

Bron: In en om Ootmarsum