“Trots op tradities en Poaskearls”

Het is tot nu toe een geweldig Paasweekend geweest,” windt Jan Veldboer er geen doekjes om. “Het is voorbij gevlogen en ik heb er een heel goed gevoel aan overgehouden. Ik ben ook trots op die mooie Paastradities in ons stadje en trots op de Poaskearls, want die hebben het allemaal perfect geregeld. Jonge jongens nog, maar het is een echte vriendenploeg aan het worden. De kameraadschap is groot onderling en dat merk je aan de warme sfeer als je met hen aan tafel zit,” geeft Veldboer de acht Poaskearls een grote pluim. “We kunnen het inderdaad goed met elkaar vinden,” vertelt Bram Groeneveld, die samen met Jelle Keupink de oudsten van de groep is. “Ik kijk terug op een mooie periode, het is aan de ene kant jammer dat het voorbij is, maar het is goed dat we het stokje overdragen. We merken aan alles dat deze mooie Paastradities in Ootmarsum breed worden gedragen. En dat kunnen we ook afleiden uit de enorme publieke belangstelling.”
Paashout halen 2018 (115)
De jasjes konden uit…..
Op Paaszaterdag was er eerst het afscheid van stadsomroeper Hennie Bodde, die ook door de Poaskearls verrast werd met een cadeau. Om 13.00 uur vertrokken vanaf de Markt de drie paaswagens om het hout voor het paasvuur te halen. Een enorme groep mensen vergezelde de paaswagens, waaronder ook veel oud-Ootmarsummers, die juist met de Paasdagen terugkomen om met familie en vrienden dit unieke gebeuren mee te vieren. Het weer werkte geweldig mee, want op het Springendal konden de jasjes uit dankzij de lentezon.
De eerste wagen kende bij vertrek wel wat pech, want de paarden trokken de dissel kapot waar vermoedelijk een barst in heeft gezeten. Al met al duurde de reparatie ruim een uur, maar daar maalde verder niemand om en de cafés onderweg hadden het er maar goed mee. Eenmaal terug in Ootmarsum stonden op vele plekken de mensen rijen dik naar de intocht te kijken. Spectaculair is altijd het laatste gedeelte als de paarden de Paasweide op rijden. Dat blijft een boeiend gezicht en het verliep ook allemaal zonder ongelukken.
Rondgang 2018 (31)
Eerste Paasdag
Tijdens de  eerste rondgang om de Weme op de vroege Paasmorgen waren de paraplu’s geen overbodige luxe. Toch was er, ondanks het koude, regenachtige weer,  opnieuw veel belangstelling. “Dat gold zeer zeker ook voor het Vlöggeln. Ik vond het erg sfeervol. Er werd door iedereen goed meegezongen en dat gebeurde met veel respect. Dat maakte het voor mij en de deelnemers ook allemaal erg waardevol,” blikt voorzanger Jan Veldboer terug.
Paasvuur 2018 (18)
Paasvuur
Het paashout was erg nat en dat zorgde er voor dat het Paasvuur met moeite brandde.  Ondanks de verwoede pogingen van de beide jongste Poaskearls Jorni Krop en Lars Telgenhof Oude Koehorst lukte het niet echt om ’n boaken vol in vlam te zetten. Te nat.
Paashout halen 2018 (11)
Tweede Paasdag
Voor Jan Veldboer is Tweede Paasdag  altijd iets heel bijzonders. “Het zijn vooral de eigen inwoners, die meedoen, en dat maakt het voor mij extra bijzonder.  Daar geniet ik heel erg van en als we bij van der Maas nog even met elkaar napraten gebeurt dat in een warme sfeer en proef je het enthousiasme ook bij de Poaskearls. De jongste twee vinden het geweldig en de beide Poaskearls, die er vorig jaar bij zijn gekomen, Matthijs Lammerink en Jurgen Kleine Schaars, vertellen heel enthousiast over die zes weken voorbereiding, want dat hebben ze als nieuwe Poaskearls het jaar daarvoor niet meegemaakt. Ze zijn erg onder de indruk hoeveel mensen er bij betrokken zijn en hoe breed het gedragen wordt. Dat is dan heel fijn om te horen als de kerels er met elkaar zo over praten,” vertelt een dankbare Jan Veldboer.

Bron: In en om Ootmarsum