Poaskearls Ootmarsum laten beige jas dit jaar aan de kapstok hangen

OOTMARSUM/OLDENZAAL/DENEKAMP – Ook in Noordoost-Twente zullen de paasvuren dit jaar niet branden. Vanwege het coronavirus zijn alle paasvuren en de bijbehorende folkloristische tradities afgelast.

Ben Lensink 19-03-20, 07:31

Nu het vlöggeln is afgelast schuift alles door naar volgend jaar, verwacht Jurgen Kleine Schaars, met zijn 24 jaar een van de ‘oudste’ poaskearls. Dat geldt ook voor de bekendmaking van de twee nieuwe poaskearls, traditiegetrouw op Goede Vrijdag.

 „Jammer”, zegt voorzitter Henk Eertman van de stichting Paasgebruiken Ootmarsum, maar ook hij begrijpt dat het niet anders kan. „Iedereen leeft hier naartoe. De poaskearls zijn al vanaf het begin van de vastenperiode bezig en nu worden al deze tradities in het zicht van de haven afgeblazen.”

Tweede keer in historie afgelast

Voor de tweede keer in de historie moet Ootmarsum het dit jaar stellen zonder de onlosmakelijk met het paasvuur verbonden paasgebruiken van het vlöggeln en de poaskearls. Eerder gebeurde dat in 1945, toen Pasen op 1 en 2 april viel. 

In Denekamp kennen, behalve het paasvuur, het hout halen en het al even traditionele paasstaakslepen onder aanvoering van Judas en zijn knecht Iscarioth een lange traditie. Maar ook Denekamp heeft alles geannuleerd.

Piepklein vuurtje vanwege contract

Het paasvuren zelf worden in Ootmarsum en Denekamp voor de derde keer in de geschiedenis niet ontstoken. 

De paasvuurorganisaties in de regio zijn teleurgesteld, maar hebben uiteraard ook begrip voor het besluit. Extra wrang is dat vorig jaar de boakes ook al niet ontstoken mochten worden, vanwege de extreme droogte. Overigens besloten paasvuurorganisaties in tal van gemeenten en kernen zelf al de paasvuren en andere paasactiviteiten af te blazen. 

Lange lijst van vorig jaar

„Strikt formeel moeten we nog een besluit nemen”, reageert Ilse Duursma namens de gemeente Dinkelland. „Maar ga er maar van uit dat niets doorgaat.” 

Dinkelland maakt nu dankbaar gebruik van de vorig jaar opgestelde lijst van liefst tachtig vergunningaanvragen voor paasvuren in Dinkelland en Tubbergen. „Er wordt een geactualiseerde lijst opgesteld, zodat we organisaties snel kunnen informeren als het besluit formeel door de burgemeester is genomen. Het is aannemelijk dat dit eerder is dan 6 april. Het is goed te merken dat organisaties hun eigen verantwoordelijk nemen en het paasvuur zelf al hebben afgeblazen”, aldus Duursma.

Kosten tot minimum beperken

In Losser had de organisatie al eerder besloten het paasvuur af te blazen. Gisteren besloten ook Oldenzaal en Rossum het paasvuur plus alle randactiviteiten te schrappen. „We kunnen de kosten en hoeveelheid werk van vrijwilligers en de gemeente nu nog tot een minimum beperken. De al gemaakte kosten voor vergunningen worden gedragen door serviceclub Ronde Tafel Oldenzaal”, laat voorzitter Maurice Kruse van de Stichting Oldenzaals Paasvuur weten.

De poaskearls en het Oranjecomité in Rossum beslisten niet alleen het paashout halen op paaszaterdag en het paasvuur op zondag, maar ook de lampionoptocht voor de basisscholieren en het eieren zoeken dit jaar niet door te laten gaan.

Jammer, iedereen leeft hier naar toe. Maar we begrijpen dat het niet anders kan

Henk Eertman, Voorzitter Paasgebruiken Ootmarsum

Geen hout meer aanvoeren

In De Lutte zouden de poaskearls zaterdag 28 maart op pad gaan om paashout te verzamelen voor het paasvuur, maar dat is afgeblazen. Nu het paasvuur niet doorgaat, is het niet meer toegestaan om hout uit de eigen tuin achter te laten op het terrein bij de carnavalsloodsen aan het Pastoor Rudingpad. 

Bron: Tubantia