Matthijs Lammerink en Jurgen Kleine Schaars maken Poaskearls weer compleet

Exact om 19.10 uur liep een zelfbewuste Matthijs Lammerink het Kerkplein op. De 21-jarige Siepel stelde zich op voor de kerk om niet veel later vergezeld te worden door de even oude Jurgen Kleine Schaars.
Nieuwe Poaskearls (21)
Foto:  links Jurgen Kleine Schaars en rechts Matthijs Lammerink

Deze beide Ootmarsumse jongens zorgen er voor dat de Poaskearls dit jaar weer compleet zijn. Het Kerkplein stond  redelijk vol met belangstellenden, die getuige waren van de komst van deze twee nieuwe Poaskearls. De overige zes volgden even later en heetten voor de kerk de twee nieuwelingen welkom.
Nieuwe Poaskearls (35)
Het wordt een druk weekend voor deze 8 jonge mannen, die verantwoordelijk zijn voor een goed verloop van de mooie Paastradities in de Siepelstad. Gelukkig weten ze zich gesteund door een netwerk van oud Poaskearls en sympathisanten, die altijd de helpende hand willen uitsteken.
Op zaterdag vanaf 12.00 uur  is stadsomroeper Henny Bodde present om iedereen uit te nodigen om mee te gaan met het Paashout halen. Drie voermannen arriveren met paarden en wagens om 13.00 uur op de Markt en van daaruit wordt vertrokken naar het Springendal om het hout op de wagens te tasten. Vele handen maken daar licht werk en als de karren volgeladen zijn vertrekt men richting Ootmarsum. Onderweg wordt er traditioneel gestopt bij de Postelhoek en café Blom, beide aan de Laagsestraat. Vervolgens trekt men het stadje in en worden de paarden en wagens naar de Paasweide geleid. Daar wordt het hout afgeladen en zit de eerste lange dag er op, want de Poaskearls zijn ’s morgens al bij het ochtendgloren in het Springendal te vinden.
Op Eerste Paasdag is er ’s morgens de rondgang om de Weme en dat herhaalt zich ’s middags. (8.30 uur en 14.00 uur) Om 17.00 uur begint het vlöggelen vanaf de Almelosestraat en daar ontvangt oudste Poaskearl Bram Bolscher de sigaar.  De 8 Poaskearls lopen voorop met daarachter voorzanger Jan Veldboer, die gevolgd wordt door een lint van mensen, die zingend door de straten van de Siepelstad trekken. Onderweg trekt men om stiepels en door gebouwen. Op de Markt rolt de slinger zich als het ware op. Nog één keer worden de beide paasliederen gezongen, waarna de kleine kinderen onder hoerageroep worden opgetild.
In de avonduren verzamelen velen zich op de Paasweide waar het Paasvuur vanaf 20.30 uur brandend gehouden moet worden door de jongste Poaskearls Matthijs Lammerink en Jurgen Kleine Schaars.
Op Tweede Paasdag vindt hetzelfde plaats en zijn er twee rondgangen om de Weme en aan het einde van de middag is er het vlöggelen dat net als de Eerste Paasdag om 17.00 uur begint. Dat is een half uur eerder dan in voorgaande jaren het gebruik was. ’s Avonds is er geen Paasvuur, maar nemen de Poaskearls afscheid van de mensen, die hen terzijde hebben gestaan, waaronder bijvoorbeeld voorzanger Jan Veldboer. Maar ook op dinsdag zijn de Poaskearls nog actief door nog allerlei zaken af te handelen met onder meer het terugbrengen van de paaswagens naar het openluchtmuseum.

foto’s Caspar Kouijzer

Bron: In en om Ootmarsum

[pe2-gallery album=”//picasaweb.google.com/data/feed/base/user/100474023331217517058/albumid/6410798892429197089?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]