Geen drie maar twee wagens bereiken de Poaskaamp in Ootmarsum

Het is sinds mensenheugenis niet voorgekomen dat er niet drie maar twee wagens, opgetast met paashout, op de Poaskaamp arriveerden. En toch gebeurde dit in 2019 op een zomerse Paaszaterdag. “Ik heb het bij diverse mensen nagevraagd,” vertelt oudste Poaskearl Wouter oude Vrielink, “Maar niemand die zich kan herinneren dat dit ooit eerder gebeurd is. Het was pure pech.

Op de Laagsestraat, pakweg 200 meter voor café restaurant de Postelhoek begaf het rechtervoorwiel het van de derde wagen. De spaken lagen er ineens uit en dat zorgde natuurlijk voor onbalans, waardoor het wiel wegklapte. Dat is dan toch een tegenvaller en een smet op een verder prima verlopen dag. Na een grondige inspectie bleek al snel dat deze wagen de eindstreep niet zou halen. Vervolgens hebben we Postel gebeld en die waren er binnen 5 minuten om het paashout van deze wagen af te halen en in een vrachtwagen met container naar de Poaskaamp te brengen.  Met de beide andere wagens zijn we vervolgens doorgereden naar  het stadje om daar door het centrum te trekken. De overgebleven paaswagens haalden onder grote belangstelling het einddoel. Heel bijzonder en vermoedelijk uniek, maar we konden niet anders en we denken dat we het op deze wijze prima hebben opgelost,” aldus Wouter oude Vrielink.

Het was een lange dag voor de direct betrokkenen. Op Goede Vrijdag sloten Tim Meijer en Stan Kaptein aan als de jongste Poaskearls en met zijn achten is zijn ze al vroeg op het Springendal om de laatste zaken te regelen. Ondertussen was het Rob Bodde als stadsomroeper, die de mensen uitnodigde om mee te gaan met het paashout halen. Mede door de perfecte weersomstandigheden was het drukker dan ooit. “Het was ongekend hoeveel mensen er getuige van waren van deze traditie.

Op het Springendal lag het hout en dat werd hoog opgetast op de wagens. Dat verliep allemaal voorspoedig tot het fatale moment op de Laagsestraat. Het bleek niet te repareren en dus trokken we met de beide andere paaswagens verder.  Dat verliep verder prima. We werden onderweg regelmatig aangesproken door toeristen, die zich afvroegen waar we mee bezig waren. Dat leggen we dan keurig uit, want voor de meesten is het toch wel iets nieuws wat ze trouwens heel erg waarderen. En met name het vasthouden aan deze Paastradities zorgen bij de toeristen, maar ook zeker bij de Ootmarsummers voor vele positieve reacties. Wat dat betreft kunnen we tevreden terug kijken op deze Paaszaterdag,” laat de oudste Poaskearl weten.

Op Eerste Paasdag moeten de Poaskearls opnieuw vroeg uit de veren. Rond 8.00 uur worden ze verwacht bij het Wapen van Ootmarsum om vervolgens deel te nemen aan de rondtocht om de Wheme. Datzelfde gebeurt ook na de middag en de dag wordt vervolgd met het vlöggelen dat om 17.0 uur begint. Eerste Paasdag wordt traditiegetrouw afgesloten met het Paasvuur dat na 20.00 uur wordt aangestoken door de oudste Poaskearl. Het is achteraf allemaal goed verlopen en natuurlijk was het jammer dat één van de wagens onderweg sneuvelde. In alles bleek op deze Paaszaterdag maar weer dat dit onderdeel van de Paastradities breed werd gedragen.

De foto’s zijn van Cas Busscher, Caspar Kouijzer en Herman Steigstra

Bron: In en om Ootmarsum