Dit jaar geen ‘Alleluja’ door de straatjes van Ootmarsum

Het coronavirus grijpt in steeds grotere mate om zich heen. Heel veel evenementen zijn inmiddels al afgelast.
Zoals we gisteren al konden melden op deze site is er een definitieve streep gezet door de paasgebruiken in Ootmarsum. In 2020 dus geen ‘Alleluja’ en ‘Christus is opgestanden’ door de straatjes van de Siepelstad.
“We konden echt niet anders,” laat Henk Eertman van de stichting tot bevordering en instandhouding van de Paasgebruiken weten. “Wie de berichtgeving volgt omtrent het coronavirus weet dat deze epidemie niet in een paar weken is verdwenen. We hebben dan ook in goed overleg met de gemeente en de Poaskearls besloten om alle paastradities in ons stadje af te gelasten. Dus geen nieuwe Poaskearls, geen paashout halen, geen rondgang om de Wheme, geen vlöggelen en geen paasvuur. Het is echt een ingrijpende beslissing geweest. De paasgebruiken leven heel erg in ons stadje en dus kijken echt veel mensen uit naar de tradities tijdens de paasdagen. Er is een goed contact geweest met de gemeente en uiteindelijk hebben we zelf de beslissing genomen om een streep te zetten door onze paasgebruiken.”

In 1945 ook geen ‘Alleluja’
Het niet doorgaan van de paasgebruiken is in feite een uniek gebeuren. De enige uitzondering vond plaats in het bevrijdingsjaar, nu 75 jaar geleden. Pasen 1945 viel destijds op 1 en 2 april en in verband met het verder oprukken van het geallieerde leger om Nederland te bevrijden, is destijds besloten om de paastradities niet door te laten gaan. Een heel ander gevaar, want het kon zo maar zijn dat Duitse soldaten en de bevrijders met elkaar in gevecht raakten. “Die situatie in 1945 is natuurlijk niet te vergelijken met het coronavirus in 2020. Met het vlöggelen kunnen we natuurlijk geen anderhalve meter afstand houden en het ophalen van het paashout is gewoon een massale happening en dat kan momenteel echt niet. Wij willen het besmettingsgevaar niet de kans geven en dus hebben we echt alles afgelast,” benadrukt Henk Eertman. Volgens de overlevering is in 1945 nog wel ‘illegaal’ een paasvuurtje gemaakt. “Wat de Poaskearls in 2020 doen is aan hen. Wij hebben in het belang van de gezondheid van alle mensen besloten om het af te gelasten.”

MKZ crisis in 2001
In 2001 is er ook geen paasvuur geweest en dat had weer te maken met de Mond – en klauwzeercrisis. “In die tijd mocht je geen vee van de ene plek naar de andere vervoeren. Onze paarden bleven op stal en dus verviel het traditionele paashout halen. De overige paasgebruiken gingen in 2001 wel door, maar het grote paasvuur bleef uit. Een klein vuurtje zal ongetwijfeld gebrand hebben, want dat is een voorwaarde om te zorgen dat er ieder jaar een paasvuur mogelijk is,” geeft Eertman één van de traditionele regels weer.

Verlenging met een jaar om Poaskearl te zijn
De huidige Poaskearls krijgen dus een extra jaar om in deze rol te blijven. Dat is met hen overlegd en daar hadden ze geen enkel bezwaar tegen. De nieuwe Poaskearls zijn nog niet bekend, want officieel worden deze met Palmpasen, de zondag voor Pasen, gevraagd. Uiteraard zijn er gesprekken geweest, en de beoogde nieuwe Poaskearls zullen ook in 2021 in beeld zijn om de groep te versterken. De huidige groep krijgt een unieke status, want vijf jaar Poaskearl kunnen nagenoeg alle voorgangers niet zeggen. “Dat is echter een detail, belangrijker is dat de gezondheid van de mensen in deze spannende, onzekere tijd niet op het spel wordt gezet,” besluit Henk Eertman.

Bron: In en om Ootmarsum