De Poaskearls op volle sterkte

Het is ieder jaar toch wel weer een bijzonder gebeuren als op Goede Vrijdag rond 19.00 uur het Kerkplein volstroomt om met eigen ogen te kijken wie de nieuwe Poaskearls zijn. Er wordt dan goed gelet op wie de ouders zijn en die er normaal niet staan om de nieuwe Poaskearls te verwelkomen. De familie Kaptein en de familie Meijer zorgden dan ook voor de eerste aanwijzingen.

Het was Tim Meijer, die als eerste het Kerkplein betrad na een omtrekkende beweging.

Vervolgens kwam Stan Kaptein door de Dwarsstraat aangelopen om zich als tweede te melden. Minutenlang stonden ze voor de kerk om door vele fotografen gefotografeerd te worden. Na pakweg tien minuten arriveerden de zes andere Poaskearls en zij maakten een cirkel om het tweetal dat dit stel weer compleet maakt. Met zijn achten zorgen zij er het komende weekend oor dat alles goed verloopt. De voorbereidingen zijn getroffen, alles is geregeld en dus kunnen deze prachtige Paastradities in ere worden gehouden.

Op Paaszaterdag zal de kersverse stadsomroeper Rob Bodde iedereen aansporen om mee te gaan naar het Springendal om daar het paashout op te halen. Om 13.00 uur op deze zaterdag verzamelen de mensen zich op de Markt om deze uittocht op de voet te volgen.  Drie vrachtboeren rijden met hun wagens naar het natuurgebied en worden gevolgd door honderden volgelingen, die helpen met het optasten van de paaswagens. Net na zonsondergang trekken deze wagens het stadje binnen om hun vracht af te leveren op de Poaskaamp. Daar wordt alles afgeladen, opgetast on een Paasbaoken en vervolgens maakt iedereen zich op voor de bekende Paastradities. Die bestaan uit de rondgang om de Wheme en natuurlijk het vlöggelen. Op eerste Paasdag wordt het paasvuur ontstoken door de nieuwe Poaskearls. Op Tweede Paasdag is er opnieuw de rondgang om de Wheme en deze lange  tradities worden afgesloten met het vlöggelen.
De Paasgebruiken in Ootmarsum zijn een uniek gebeuren en worden gevolgd door vele bewlangstellenden. Gelet op de prima weersvoorspellingen lijkt het een bijzonder Paasweekend te worden. Maak het mee, geniet er van en beleef deze unieke Paastradities.

Bron: In en om Ootmarsum

Foto’s Caspar Kouijzer

Foto’s Rob Meijer