De Paaswagens staan weer klaar

Het is bijna Pasen en dat wordt in Ootmarsum gevierd met een aantal aloude tradities. De Poaskearls zijn weer druk bezig met de voorbereidingen en zij worden op Goede Vrijdag rond de klok van 19.10 uur weer op volle sterkte gebracht. Met 8 Poaskearls worden de Paastradities in goede banen geleid. Op zaterdagmorgen loopt stadsomroeper Hennie Bodde door het stadje om de mensen, jong en oud, op te roepen om mee te gaan om het Paashout te halen. Het vertrek is altijd om 13.00 uur.
Die oproep van Hennie Bodde is niet aan dovemansoren gericht, want al vele jaren lopen honderden mensen mee naar het Springendal. Een deel ervan helpt daadwerkelijk mee om de wagens vol te laden met het dennenhout, terwijl een ander deel er een gezellig uitje van maakt en de wagens opwacht bij de Postelhoek of bij café de Mors. Tegen zonsondergang trekken de drie Paaswagens, gevolgd door (oud)Poaskearls en vele belangstellenden, door het centrum van het stadje naar de Paasweide aan de Almelosestraat. Dat alleen al is een spectaculair gezicht en zeker ook het moment als de wagens, getrokken door paarden, naar de plek rijden op de weide waar ’n baoken wordt geplaatst.
De Paaswagens staan weer klaar
In één van de kapschuren op het Openluchtmuseum kan men bijna het gehele jaar deze karren bezichtigen, behalve met de Paasdagen. Ze staan inmiddels weer klaar voor gebruik op het terrein en worden binnenkort opgehaald door de voormannen, die de leiding hebben om de Paaswagens veilig door deze zaterdagmiddag te leiden. Het zijn authentieke karren, die al vele, vele jaren meegaan, maar wel grondig worden gecontroleerd en zeker voor wat betreft de wielen en de assen. De afgelopen weken heeft men in Ootmarsum ook een aantal voormannen ‘zien oefenen’, want niets wordt aan het toeval overgelaten om de paarden zo goed mogelijk voor te bereiden op hun route door het stadje.
Rondgang, Vlöggelen en het ontsteken van het Paasvuur
De tradities tijdens de Paasdagen bestaan uit de rondgang om de Weme, het Vlöggelen en het ontsteken van het Paasvuur. Om 8.30 uur en 14.00 uur begint de rondgang rond de Weme en deze vindt op beide Paasdagen plaats. Dat geldt ook voor het  Vlöggelen dat om 17.00 uur begint. Al slingerend trekken de deelnemers in een lang lint door de straatjes en pleinen en loopt men op diverse plekken om een stiepel, geplaatst in een huis, heen. Het is een heel bijzonder gezicht en tijdens het Vlöggelen worden twee Paasliederen gezongen. Voorzanger Jan Veldboer, die vlak achter de Poaskearls loopt, zet ieder couplet in.

Eerste Paasdag wordt afgesloten met het Paasvuur. Na 20.00 uur verschijnen de Poaskearls op de Paasweide en de beide nieuwelingen krijgen de opdracht om het vuur te ontsteken. Dat gebeurt met aanwijzingen  Jelle Keupink en Bram Groeneveld, die zich in 2015 bij de Poaskearls schaarden en dit jaar afscheid nemen.  Maar in de Siepelstad doet al jaren de uitspraak ‘Eens een Poaskearl, altijd een Poaskearl’ opgeld.
Verdere informatie is te verkrijgen bij de VVV Ootmarsum-Dinkelland.

Bron: In en om Ootmarsum